• Εγγραφή
Εργασίες Ιστορίας Εκτύπωση
Τετάρτη, 16 Μάιος 2012 09:57

historyΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Οι μαθητές όλων των τμημάτων της Γ΄ Γυμνασίου ανέλαβαν σε ομάδες των 2-5 μελών να εργαστούν πάνω σε θέματα σχετικά με το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο και ύστερα από προσπάθεια τριών εβδομάδων παρουσίασαν το αποτέλεσμα στην ολομέλεια του τμήματός τους.

 

 

Τα θέματα που προτάθηκαν από τον υπεύθυνο καθηγητή, μεταξύ των οποίων κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο που κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον των μελών της, είναι τα ακόλουθα: 

  1. Να αναζητήσετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες και εποπτικό υλικό για τη μάχη του Στάλινγκραντ. Αφού επεξεργαστείτε το υλικό, να συνθέσετε ένα κείμενο παρουσίασης το πολύ δύο σελίδων.
  2. Να αναζητήσετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες και εποπτικό υλικό για την απόβαση των συμμαχικών στρατευμάτων στη Νορμανδία. Αφού επεξεργαστείτε το υλικό, να συνθέσετε ένα κείμενο παρουσίασης το πολύ δύο σελίδων.
  3. Να παρακολουθήσετε την ταινία «Η πτώση» του Όλιβερ Χίρσμπιγκελ και στη συνέχεια να την παρουσιάσετε στην τάξη σας, εκφράζοντας σε σύντομο κείμενο τις παρατηρήσεις σας τόσο για το ιστορικό θέμα που πραγματεύεται όσο και για το ίδιο το φιλμ και τον τρόπο που ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το θέμα.
  4. Να διαβάσετε το μυθιστόρημα του Γ. Μπεράτη «Το πλατύ ποτάμι» και να το παρουσιάσετε στην τάξη σας. Η παρουσίασή σας εκτός από ένα κείμενο δύο το πολύ σελίδων μπορεί να περιλαμβάνει και εποπτικό υλικό σχετικό με το θέμα του μυθιστορήματος.
  5. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση των δύο πρωταγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα, και, αφού παρουσιάσετε ένα σύντομο πορτρέτο του καθενός, στη συνέχεια να επιχειρήσετε μια συγκριτική αποτίμηση τόσο της προσωπικότητάς τους όσο και της συμβολής τους στην Αντίσταση. Η παρουσίασή σας εκτός από ένα κείμενο δύο το πολύ σελίδων μπορεί να περιλαμβάνει και εποπτικό υλικό.
  6. Η ελληνική διεκδίκηση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις καταστροφές και τα χιλιάδες θύματα που προκάλεσαν οι ναζιστικές δυνάμεις κατά την περίοδο της Κατοχής παραμένει μέχρι σήμερα, τόσο από νομική όσο και από πολιτική άποψη, ένα ανοιχτό θέμα. Συγκεντρώστε πληροφορίες για το ζήτημα αυτό και εκθέστε τις σε ένα κείμενο δύο το πολύ σελίδων, με σκοπό να ενημερώσετε υπεύθυνα και εμπεριστατωμένα τους συμμαθητές σας.
  7. Να αναζητήσετε και να συγκεντρώσετε πληροφορίες και εποπτικό υλικό για το γεγονός της ρίψης των ατομικών βομβών από τους Αμερικανούς στη Χιροσίμα και το Ναγκσάκι. Αφού επεξεργαστείτε το υλικό, να συνθέσετε ένα κείμενο παρουσίασης το πολύ δύο σελίδων.
  8. Να δείτε την ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία» και να συγκεντρώσετε όποια άλλα στοιχεία κρίνετε εσείς ενδιαφέροντα για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και στη συνέχεια να παρουσιάσετε το θέμα αυτό στην τάξη.

(Επισημάνσεις: (α) Χρησιμοποιήστε οποιαδήποτε πηγή, έντυπη ή ηλεκτρονική, αφού πρώτα ελέγξετε την αξιοπιστία της. (β) Αν υπάρχει η τεχνική δυνατότητα, οργανώστε την παρουσίασή σας σε power point ή σε οποιοδήποτε άλλο τύπο αρχείου για να την προβάλετε στο διαδραστικό πίνακα. (γ) Φροντίστε το κείμενο παρουσίασης της εργασίας σας να είναι προϊόν δημιουργικής επεξεργασίας και κριτικής σύνθεσης του υλικού σας και όχι απλή συρραφή σκόρπιων και άσχετων μεταξύ τους στοιχείων).

Γενική αξιολόγηση: Το σύνολο σχεδόν των μαθητών επέδειξε συνέπεια και ομαδικό πνεύμα, με δεδομένο ότι όλες οι ομάδες που συγκροτήθηκαν έφεραν ένα ορισμένο αποτέλεσμα και τα μέλη τους ήταν στην πλειονότητά τους σε θέση να το παρουσιάσουν και να το υποστηρίξουν στην ολομέλεια του τμήματός τους. Η εντυπωσιακότερη διαπίστωση είναι ότι οι περισσότεροι μαθητές εμφανίζουν αξιοσημείωτα υψηλό επίπεδο πληροφορικού εγγραμματισμού, γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουν το υλικό τους σε ψηφιακή μορφή και να το παρουσιάσουν με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα. Αυτό έκανε τις παρουσιάσεις πιο ενδιαφέρουσες και τα ερεθίσματα για σχολιασμό και συζήτηση πιο πολλά και ποικίλα. Φυσικά η δουλειά κάποιων ομάδων ξεχώρισε τόσο για την πληρότητα και την πρωτοτυπία του υλικού τους όσο και για την ικανότητα των μελών τους να το εκθέσουν με τρόπο εύληπτο και ελκυστικό στους συμμαθητές τους, ανταποκρινόμενοι ταυτόχρονα με ετοιμότητα στις απορίες, τις παρατηρήσεις και τις ενστάσεις της ολομέλειας. Με βάση τα κριτήρια αυτά ο διδάσκων επιλέγει να αναρτήσει τις τέσσερις ακόλουθες εργασίες ως πιο αντιπροσωπευτικές της προσπάθειας που έγινε από όλους σχεδόν τους μαθητές της Γ΄ τάξης, τους οποίους συγχαίρει και ευχαριστεί.


Ο υπεύθυνος καθηγητής
Βαγγέλης Κάλιοσης


Ελληνική διεκδίκηση καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τους Γερμανούς

Η Πτώση

Ρίψης των Ατομικών Βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης

 

Η αγαπημένη σας ταινία

 

Ζαλόγγου & Αράχθου | 13341 Άνω Λιόσια | 2102470555 | 2102484649 | 2gymanli@sch.gr

Copyright © 2018 - 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Erotik film