• Εγγραφή
Παράσταση Αρχαίου Δράματος: Ελένη του Ευριπίδη Εκτύπωση
Σάββατο, 17 Μάρτιος 2012 16:46

eleni3Με στόχο την προαγωγή της θεατρικής παιδείας στο χώρο της εκπαίδευσης, η Εταιρεία Θεάτρου Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ, η οποία ήδη από το 2001 ασχολείται με τη μελέτη,

την έρευνα και τη σκηνική πραγμάτωση των διδασκόμενων έργων του αρχαίου δράματος, απευθύνεται στους μαθητές του Γυμνασίου και τους παρουσιάζει την Ελένη του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Άρη Μιχόπουλου, στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης».

Ίσως εκείνο που γοητεύει περισσότερο σε αυτό το έργο είναι ο μετασχηματισμός. Μοιάζει ο ίδιος ο μύθος να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει τον εαυτό του, χαμογελώντας, ίσως ειρωνικά, ίσως με πίκρα. Ο Ευριπίδης παίρνει την ιστορία που διδαχτήκαμε πρώτη από όλες τις άλλες στα γυμνασιακά βιβλία, εκείνη της αρπαγής της Ωραίας Ελένης, και, χωρίς να αλλάξει κάτι από το πραγματικό αντικείμενο, διαστρεβλώνει με τρόπο ποιητικό και υπαινικτικό το καθρεφτιζόμενο είδωλό του.

Καθρέφτες, σκιές και είδωλα. Υλικά της παράστασης όλα αυτά που δεν μπορεί κανείς να αγγίξει, που είναι αντανακλάσεις και όχι τα ίδια τα αντικείμενα. Στόχος να φανούν τελικά εκείνα που μας αγγίζουν περισσότερο, που μας κάνουν να τρομάζουμε ή να νιώθουμε ντροπή. Ο καθρέφτης που μας δείχνει όχι το είδωλο, μα τον πραγματικό μας εαυτό.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Τάσος Ρούσσος
Σκηνοθεσία: Άρης Μιχόπουλος
Χορογραφία: Κώστας Αντωνάτος
Μουσική: Χρίστος Θεοδώρου
Σκηνικά: Άρης Μιχόπουλος
Κοστούμια: Σταματία Αντωνάτου
Φωτισμοί: Κατερίνα Παπαδάκου
Δραματολογία: Κόννη Σοφιάδου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου
Ερμηνεύουν:Θάλεια Γρίβα, Γιάννης Δουράτσος, Αλίκη Ζαχαροπούλου, Μενέλαος Ζαφειρόπουλος, Δήμητρα Κόκκορη, Δέσποινα Μαλλιαρού, Σωτήρης Μπακόλας, Πάνος Τρουμπουνέλης, Αντιγόνη Φρυδά

Εντυπώσεις μαθητών Γ' Γυμνασίου:

-Η παράσταση ήταν εκπληκτική, μοναδική, μια φανταστική εμπειρία. Όλοι οι ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί. Θα ήθελα να το ξαναζήσω.

-Μου άρεσε περισσότερο ο ηθοποιός που έπαιζε το ρόλο του Τεύκρου, γιατί η παρουσία του ήταν ιδιαίτερη.

-Με εντυπωσίασε η πονηριά της Ελένης, όταν τους έβγαλε από το αδιέξοδο, επειδή έτσι επιβεβαιώνεται η εξυπνάδα και οι ισχυρές ικανότητες μιας γυναίκας.

-Πιο πολύ μου άρεσε η εναλλαγή των προσώπων της Ελένης (από τη μία θλιμμένη με μαύρα ρούχα, από την άλλη ευτυχισμένη με λευκά ρούχα). Ιδιαίτερα, με εντυπωσίασε η σκηνή που οι δύο κοπέλες ανταλλάζουν τα πέπλα τους.

-Μου έκανε εντύπωση ο Μενέλαος, γιατί σε καμία περίπτωση δεν τον περίμενα με αυτή την όψη και ξαφνιάστηκα. Παρ' όλα αυτά έπαιξε πολύ ωραία το ρόλο του.

-Μου άρεσε ο χορός των γυναικών, γιατί οι κινήσεις τους ήταν συγχρονισμένες, μετρημένες και ταυτόχρονα εντυπωσιακές. Επίσης, μου άρεσαν τα ενδύματα, γιατί ήταν απλά και ιδανικά για αυτή την παράσταση.

-Περισσότερο απ' όλα μου άρεσε το σημείο της αναγνώρισης του Μενέλαου με την Ελένη, επειδή ήταν πολύ συγκινητικό. Πιστεύω πως ήταν η καλύτερη σκηνή του έργου.

-Με εντυπωσίασε η αρχική εμφάνιση της ηθοποιού που έπαιζε το ρόλο της Ελένης. Όλες οι γυναίκες ήταν γύρω από ένα κουβάρι με πέπλα και όταν το ξετύλιξαν ξεπρόβαλε η Ελένη. Δεν περίμενα κάτι τέτοιο γιατί πραγματικά δεν φαινόταν ότι υπάρχει άνθρωπος εκεί μέσα.

-Ήταν μια αρκετά καλή παράσταση. Δεν με έμπνεε ο ηθοποιός που έπαιζε το ρόλο του Μενέλαου και πιστεύω ότι θα έπρεπε να επιλεχθεί κάποια διαφορετική μορφή. Επίσης, δεν μου άρεσε ο τρόπος που παρουσιάστηκε η φυγή με το καράβι, θα μπορούσε να είναι πιο θεαματική. Παρ' όλα αυτά, μου άρεσε η Ελένη, γιατί έπαιξε υπέροχα το ρόλο της και ήταν πολύ πειστική.

-Μου έκανε εντύπωση ο Θεοκλύμενος, επειδή δεν ήμουν προετοιμασμένη για την εμφάνισή του από το σχολικό βιβλίο και ήταν κάτι ένα καινούργιο πρόσωπο για μένα.

Εντυπώσεις καθηγητών (κα. Μπουρτσουκλή, κ. Διαλινός, κα. Σπηλιωτοπούλου κ.ά.) :

-Με εντυπωσίασε το εύρημα του σκηνογράφου στην αρχή της παράστασης. Το έργο άρχισε με το στάσιμο αντί για τον πρόλογο και αυτό έδωσε ένα τόνο μοναδικότητας. Επιπλέον, πολύ θεαματικό ήταν και το σημείο που οι κοπέλες φώναζαν μία-μία «Εγώ είμαι η Ελένη», «Εγώ είμαι η Ελένη», «Εγώ είμαι η Ελένη», επιθυμώντας έτσι να δείξουν τα διαφορετικά πρόσωπα της Ελένης, το είναι και το φαίνεσθαι, το όνομα και το σώμα.

-Μου άρεσε πάρα πολύ το εύρημα του σκηνοθέτη με τη μάσκα, η οποία βρισκόταν στους συμβολικούς καθρέφτες (είδωλο) σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Επίσης, η αντίθεση των δύο γυναικών που έπαιζαν το ρόλο της Ελένης, από τη μια η θρηνούσα με τα μαύρα και από την άλλη
η ευτυχισμένη με τα λευκά, ήταν ένα αξιόλογο μέρος του έργου. Γενικά, ήταν μια εντυπωσιακή παράσταση.

-Περισσότερο ευχαριστήθηκα με τη συμπεριφορά των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν μια αφοσίωση κατά τη διάρκεια της παράστασης. Σε σχέση με άλλες χρονιές, αυτή η παράσταση ήταν, με διαφορά, η καλύτερη. Πιστεύω πως με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά συγκρατούν καλύτερα όσα έχουν διαβάσει στο σχολικό βιβλίο και βελτιώνουν έπειτα την απόδοσή τους στο συγκεκριμένο μάθημα.

 

 

Η αγαπημένη σας ταινία

 

Ζαλόγγου & Αράχθου | 13341 Άνω Λιόσια | 2102470555 | 2102484649 | 2gymanli@sch.gr

Copyright © 2018 - 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Erotik film